Hvordan er du stillet som køber af fast ejendom, hvis der efterfølgende konstateres fejl og mangler ved ejendommen?

Et boligkøb er som oftest en af de største investeringer man foretager i sit liv, og det er derfor vigtigt, at man grundigt gennemgår selve ejendommens fysiske stand samt de til handlen hørende dokumenter, idet disse har afgørende betydning for, om man som køber kan gøre sælger ansvarlig for fejl og mangler.

Hvad er fejl og mangler?

Det er ikke alle fejl ved ejendommen, man som køber kan gøre sælger ansvarlig for. Afgørende er, om der er fejl, som gør boligen ringere, end hvad køber med rimelighed kunne forvente. Der skal altså være tale om forhold ved ejendommen, som ikke stemmer overens med den aftale køber og sælger har indgået. Hvorvidt køber kan gøre et mangelskrav gældende overfor sælger afhænger desuden af, hvorvidt Lov om forbrugerbeskyttelse har været anvendt ved handlen. Om loven har været anvendt fremgår af købsaftalen.

 Hvordan er man stillet, hvis Lov om forbrugerbeskyttelse har været anvendt?

Det følger af loven, at køber ikke kan påberåbe sig mangler ved bygningens fysiske tilstand, såfremt følgende er opfyldt:

  • Køber inden aftalens indgåelse har modtaget en tilstandsrapport samt en elinstallationsrapport fra sælger, og

  • Sælger har forpligtet sig til at betale halvdelen af præmien på den af sælger tilbudte ejerskifteforsikring.

Såfremt sælger har afgivet en garanti vedrørende bygningens tilstand, har udvist grov uagtsomhed ved f.eks. at fortie oplysninger, eller hvis manglen er indtrådt inden overtagelsesdagen, men efter tilstandsrapportens udarbejdelse, vil sælger dog fortsat kunne gøres ansvarlig.

 

Hvordan er man stillet, hvis Lov om forbrugerbeskyttelse ikke har været anvendt?

I ejendomshandler hvor loven ikke har været anvendt, hæfter sælger som udgangspunkt for skjulte fejl og mangler i op til 10 år. Hvis sælger er ansvarlig, kan det berettige køber til et erstatningskrav eller et forholdsmæssigt afslag i købesummen.

Et erstatningskrav kræver, at man som køber kan bevise, at sælger kendte eller burde have kendt til manglen. Dette er derimod ikke et krav for, at man som køber kan opnå et forholdsmæssigt afslag.

Kan andre end sælger forpligtes til at betale for omkostningerne til udbedring?

Hvis man som køber har tegnet en ejerskifteforsikring, kan denne i nogle tilfælde dække omkostningerne til udbedring af de pågældende fejl og mangler.

Hvis der er tale om en mangel, som ikke er oplyst i tilstandsrapporten, kan den byggesagkyndige, som har udarbejdet rapporten, også gøres ansvarlig. Dette afhænger af, om den byggesagkyndige burde eller kunne have opdaget manglen.

 

Der er konstateret mangler på ejendommen - hvad gør jeg som køber?

Hvis du som køber konstaterer fejl og mangler på en ejendom, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter en advokat, der kan hjælpe dig med det videre forløb. Det er vigtigt, at du ikke påbegynder en udbedring af manglen uden forudgående bevissikring. I mange tilfælde vil fotos ikke være tilstrækkelig dokumentation, og oftest er det nødvendigt med et syn og skøn, såfremt køber og sælger ikke kan blive enige.

Hos Advokatfirmaet Rödstenen er vi specialister inden for ejendomshandler og rådgivning i forbindelse hermed. Hvert år rådgiver og repræsenterer vi adskillige købere i ejendomshandler samt sager vedrørende mangler ved fast ejendom.

Er der konstateret mangler på en ejendom, og ønsker du hjælp til sagens videre forløb, er du altid velkommen til at kontakte advokat Rune Bredtoft på tlf. 51 90 48 43 eller rb@rodstenen.dk.